Γνωρίστε Το Εξυπνότερο Παιδί Σας

Εξυπνότερο παιδί; Γίνεται; Και βέβαια γίνεται! Και μη φανταστείτε εγκεφαλογραφήμματα, σπαζοκεφαλιές και απανωτά τεστ IQ. Ούτε μαγικές βιταμίνες ή λαχανικά. Το μυστικό βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, ξέρετε, αυτήν την γλυκιά που πρεσβέυει αυτό το blog.

Γενικότερα, να γνωρίζετε ότι η ευφυία είναι κατά ένα μέρος κληρονομική από τη μαμά… Αλλά, όταν οι γονείς προσφέρουν τα σωστά ερεθίσματα, τότε το νοητικό πηλίκο μπορεί να αυξηθεί! Καλά νέα, έτσι; Έχω και καλύτερα! Τα σωστά ερεθίσματα που χρειάζεται το… εξυπνότερο παιδί σας είναι πανεύκολα να βρεθούν και να δωθούν, ανέξοδα, μη χρονοβορά και πάνω από όλα διασκεδαστικά.

Photo by Sai De Silva on Unsplash
 1. Ας διαβάσουμε. Εγώ το λέω, το καθημερινό διάβασμα παραμυθιού είναι ευχή και «κατάρα» για όλους τους γονείς. Είναι ευχή, γιατί όταν διαβάζουμε στο παιδί μας πετυχαίνουμε συναισθηματικό δέσιμο, ξυπνάμε τη φαντασία του, χαλαρώνει, καλλιεργείται το λεξιλόγιο και η ικανότητα κατανόησης κειμένου, αυξάνεται η περιέργεια (κινητήριος δύναμη προς τη μάθηση), ανάπτυξη συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης, δεν ξέρω, θέλετε κι άλλα; Ε, λοιπόν για όλα αυτά είναι ευχή. Όταν όμως κάθε βράδυ το εξυπνότερο παιδί μας  μας παρασύρει στη μάχη του «έλα μαμά, αλλό ένα!», τότε αρχίζουν τα δύσκολα… Το πιο πιθανό είναι εκείνη την ώρα να νυστάζετε, να σας περιμένει μία κουζίνα έτοιμη να σας φάει, να πρέπει να τελειώσετε κάποιο άρθρο (καλή ώρα…), να έχετε ένα μαλλί… Και τότε λές, ΓΙΑΤΙ να είναι τόσο απαραίτητο αυτό το διάβασμα!?
 2. Συζήτηση. Είναι η επέκταση και ίσως το αποτέλεσμα της ανάγνωσης. Κάτι σαν από τη θεωρία στην πράξη. Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί, η μαμά μου μου είπε: «Να μηλάς στο παιδί σου! Να του λες όλα αυτά που θέλεις να ξέρει και να μάθει. Από τώρα που είναι μια σταλίτσα. Μη νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνει, είναι σκέτο σφουγγάρι!». Όπως καταλάβατε έχω βγάλει υπέροχους λόγους, χαχαχα!
 3. Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας. Δείξτε ότι τα αγαπάτε. Χαϊδέψτετα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανθρώπινη επαφή ωριμάζει τον εγκέφαλο. Το παιχνίδι είναι το τέλειο μέσω για περισσότερα αγγίγματα.
 4. Δημιουργηκότητα. Δώστε χαρτί, ξυλομπογιές, νερομπογιές, μαρκαδόρους, πλαστελίνες, αυτοκόλλητα, ψαλίδια, κόλλες και αφήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν. Μη βάζετε κανόνες. Στη δημιουργική έκφραση όριο είναι μόνο η φαντασία μας. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα μπορέσουν, καθώς μεγαλώνουν, να αναγνωρίζουν προβλήμτα και δεδομένα από διαφορετικό προίσμα και να βρουν νέες λύσεις.
 5. Αφήστε τα να παίξουν. Εδώ το παιδί θα φανταστεί, θα δημιουργήσει και όταν θα παίξει με άλλα παιδιά θα μάθει να συνεργάζεται και να ανταλλάζει ιδέες.
 6. Άσκηση. Το έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: νους υγιής εν σώματι εγιεί. Ο λόγος είναι απλός: η άσκηση οξυγονώνει τον εγκέφαλο. Αυτό φέρνει νέες συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου, που σημαίνει μεγαλύτερη χρήση του μυαλού μας.Ε, κάπως έτσι αυξάνουμε και τη νοημοσύνη μας.
 7. Μουσική & χορός. Γίνεται να ακούμε μουσική χωρίς να χορεύουμε; Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η Σοφία χορεύει ακόμα και με την άρια από τη Νόρμα του Μπελλίνι… Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χορός είναι η Νο1 ασχολία προς αποφυγή του Αλτζχάιμερ. Η μουσική και ο χορός ενεργοποιούν τις περιοχές του εγκεφάλου σχετικές με τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την προσοχή, τα κίνητρα και τη μάθηση. Δυναμώστε το ράδιο και χορέψτε!
 8. Περιορισμένη TV & γενικότερα οοθόνες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να το αναλύσω, γιατί όλοι το γνωρίζουμε καλά αυτό. Επειδή όμως δεν ζούμε στον Άρη, καλό είναι να επιλέγουμε τί θα δούμε και τί θα παίξουμε. Πρόσφατα ανακαλύψαμε μαζί με τον Πάνο μας μία εφαρμογή με παιχνίδια για τις έξυπνες συσκευές που ενθουσίασε και αυτόν και εμένα. Αν είναι να παίξει, ας παίξει σωστά! Για ρίξτε μια ματιά στο Roblox.
 9. Αφήστε τα να βαρεθούν. Αυτό θα κάνει το μυαλουδάκι τους να δουλέψει. Έτσι το παιδί θα σκεφτεί νέους τρόπους απασχόλησης, νέες λύσεις και θα αναπτύξει αυτοπεποίθηση.
 10. Σωστή διατροφή. Δεν χρειάζεται να πω πολλά…
 11. Η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές και χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Ο επιτυχημένος άνθρωπος είναι ο ευτυχισμένος άνθρωπος. Οι στόχοι για τον καθένα μας είναι κάτι προσωπικό χωρίς να σημαίνει απαραίτητα επαγγελματική ή οικονομική επιτυχία. Εξάλλου, θέλουμε ευτυχισμένα και έξυπνα παιδιά, σωστά; Ας τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια.
 12. Γίνετε το καλό παράδειγμα. Το ότι είστε πλέον γονείς δε σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τα χόμπυ σας. Μπορεί ο χρόνος σας να μειώθηκε αλλά δεν εξαφανίστηκε. Όταν κάνετε αυτό που αγαπάτε παίρνετε δύναμη και χαρά. Τα παιδιά μας θέλουν δυνατούς και χαρούμενους γονείς, γιατί από τέτοιους γονείς εμπνέονται.

Όπως και να πορευτείτε, η συνταγή είναι μία: να αγαπάτε και να φροντίζετε τα παιδιά σας. Να τα αγαπάτε με όλη σας τη ψυχή. Το εξυπνότερο παιδί είναι δουλειά αγάπης.

ΥΓ: Δείτε και άλλα θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν: Μάθε Παιδί Μου Συναισθήμτα, 10 Συνήθειες Για Καλούς Μαθητές, Το Έξυπνο Πουλί Από Τη Μύτη Πιάνεται

Ιδιωτικές Περιοχές Ή Πως Να Προστατεύσουμε το Σώμα Μας

Πάντα φροντίζουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας όλα όσα χρειάζονται για να είναι ασφαλή και υγιή: τους μαθαίνουμε πώς πρέπει να περνάνε το

Photo by rawpixel on Unsplash

δρόμο, να πλένουν τα χέρια τους, να μήν πιάνουν τις πρίζες, να τρώνε φρούτα και λαχανικά, να φοράνε το μπουφάν τους, να είναι ευγενικά, να μην αφήνουν το χέρι μας όταν είμαστε σε πολύ κόσμο, να μην απομακρύνονται, τα (πολλά) γλυκά δεν κάνουν καλό και τόσα ακόμα που άμα συνεχίσω θα πρέπει να αλλάξω το θέμα του άρθρου…

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που για κάποιους λόγους αποφεύγουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας: ιδιωτικές περιοχές ή αλλιώς πώς πρέπει να προστατέψουν το σώμα τους από οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εισβολή. Ελπίζω να έγινα σαφής… Είναι ένα θέμα που δε θέλουμε ούτε καν να το σκεφτούμε γιατί ξέρουμε πολύ καλά πόσο τρομέρο είναι… Είναι όμως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας. Το σκεφτόμουν πολύ έντονα όλο αυτό το θέμα αυτήν την περίοδο και έψαχνα συμβουλές για το πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να κατανοήσει ποιες είναι οι ιδιωτικές περιοχές του, να τις προστατεύει και να τις φροντίζει.

Πώς, λοιπόν μπορούμε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας, ώστε να προστετεύουν το σώμα τους;

ΠερισσότεραΙδιωτικές Περιοχές Ή Πως Να Προστατεύσουμε το Σώμα Μας

Επιλογή: Δικαίωμα Και Δύναμη

Photo by Tina Floersch on Unsplash

Η επιλογή για εμένα είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα για όλους: για παππούδες, για γιαγιάδες, για μπαμπάδες, για μαμάδες, για άντρες, για γυναίκες, για αγόρια, για κορίτσια, για παιδιά μεγάλα και μικρά. Είπαμε, για όλους! Σαν γονείς έχουμε καθορίσει κάποια στάνταρ για τα παιδιά μας: διατροφή, ώρες ύπνου, το σχολείο τους, όταν έχουμε πολύ μικρά παιδιά τις δραστηριότητες τους και τόσα ακόμα. Ίσως καμιά φορά να μην αφήνουμε περιθώριο στα παιδιά μας να κάνουν αυτά την επιλογή για κάτι που τα αφορά…

Το να ορίζουμε εμείς την επιλογή των παιδιών μας σε όλα δεν τους επιτρέπουμε να νιώσουν δυνατά, τους στερούμε βασικό δικαίωμα και χάνουμε τον δρόμο προς την αληθινή ζωή εκεί έξω… Γιατί μεγαλώνοντας τα παιδιά μας θα πρέπει να επιλέγουν και αν αυτό δεν ενισχυθεί από μικρή ηλικία τότε τα πράγματα δυσκολεύουν… Η επιλογή είναι δικαίωμα! Το αν θα φορέσει το μικρό μας την κόκκινη αντί για την μπλε μπλούζα ή αν θα φάει μήλο και όχι πορτοκάλι πρέπει να το αποφασίσει το ίδιο! Και στην τελική η μπλούζα ή το φρούτο δεν είναι κάτι σπουδαίο. Το σπουδαίο είναι η καθαυτή επιλογή, γιατί θα είναι η δική του επιλογή.

Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι και να δούμε ποια είναι τα βασικά οφέλη όταν δίνουμε στο παιδί μας την ελευθερία να επιλέγει.

ΠερισσότεραΕπιλογή: Δικαίωμα Και Δύναμη

Αγαπημένα Παιδικά Προϊόντα

Photo by Lubomirkin on Unsplash

Και όταν μιλάω για αγαπημένα παιδικά προϊόντα αναφέρομαι στην καλλύντική φροντίδα των μωρών αλλά και των παιδιών μας. Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο της χρονιάς, ακριβώς πριν αρχίσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Σκέφτηκα ότι αν σας παρουσιάσω τώρα αυτά τα παιδικά προϊόντα ίσως σας δώσω ιδέες για δώρα για όλους αυτούς τους τοσοδούληδες πρωταγωνιστές της ζωής μας, που, ακόμα τουλάχιστον, δεν έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις στα δώρα. Όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε παραπονεμένους! Κάντε τους δώρα που θα απολαύσουν οι ίδιοι, αλλά και που θα κάνουν χαρούμενη και τη μαμά!

ΠερισσότεραΑγαπημένα Παιδικά Προϊόντα

Αργοναυτική Εκστρατεία

Η Αργοναυτική Εκστρατεία είναι ένας αγαπημένος μύθος, τόσο εξαιτίας του αρχηγού της, Ιάσονα, όσο και των υπόλοιπων ηρώων, που αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου (Αργώ, από όπου και πήρε το όνομά της η Αργοναυτική Εκστρατεία) όπως ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Ορφέας, η Αταλάντη και άλλοι.

Αυτόν τον καταπληκτικό μύθο ζωντανεύει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακοκγιάννης η Κάρμεν Ρουγγέρη και ο θίασός της. Ένας θίασος που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους πολυτάλαντους: παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν. Τα σκηνικά απλά και εντυπωσιακά τόσο στα μάτια των παιδιών όσο και στα μάτια των παιδιών. Αέρινα υφάσματα, περικεφαλαίες, σπαθιά και ένα εντυπωσιακό καράβι, την Αργώ, γεμίζουν τη σκηνή του καταπληκτικού αυτού χώρου. Όλα αυτά «αγκαλιάζει» μία μεγάλη οθόνη, από όπου ξεπετάγονται οι θεοί του Ολύμπου, βλέπουμε την Αργώ να ταξιδεύει, το περιστέρι να περνάει τις Συμπληγάδες Πέτρες, τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και άλλες όμορφες εικόνες που μαγεύουν τα παιδιά και όχι μόνο… Και μέσα από όλα αυτά απλώνεται μπροστά μας η Αργοναυτική Εκστρατεία.

Η πρώτη που βγαίνει στη σκηνή είναι η κυρία Ρουγγέρη. Όπως πάντα απλή, με γαλήνια φωνή και χαμόγελο καλωσορίζει τον κόσμο και παραθέτει έναν μικρό πρόλογο για την παράσταση που ακολουθεί. Και σε αυτήν την παράσταση θα μάθετε κάτι νέο. Αλήθεια, πώς εμπνεύστηκαν την Αργοναυτική Εκστρατεία και το μύθο του χρυσόμαλλου δέρατος οι Αρχαίοι Έλληνες; Όπως συμβαίνει στην Ελληνική Μυθολογία, έτσι και εδώ υπάρχει μια λογική εξήγηση: κάποτε κάτω από τα βουνα του Πηλίου έρεε ένα χρυσό ποτάμι. Ήταν χρυσό γιατί στα νερά του έβλεπε κανείς κομμάτια χρυσού. Προκειμένου οι Έλληνες να μαζέψουν το πολύτιμο μέταλλο, μούλιαζαν τομάρια ζώων στα νερά. Τα άφηναν να στεγνώσουν και μετά μάζευαν το χρυσάφι. Όσο στέχνωναν τα δέρματα στα δέντρα, μπορούσε κανείς να δει παντου χρυσόμαλλα δέρατα ή αλλιώς δέρματα.

Αυτή η καταπληκτική παράσταση πλαισιώνεται από μουσική και χορό, όλα εμπνευσμένα από την περιοχή του Πόντου. Να σας θυμήσω ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία ξεκινάει από την Ιωλκό (στο Βόλο) για να φτάσει στη Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου, όπου και βρίσκεται το χρυσόμαλλο δέρας. Όλα δένονται αρμονικά: ο μύθος, οι ηθοποιοί, ο φωτισμός, η μουσική, ο καταπληκτικός χώρος του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

Στο τέλος της παράστασης θα ξαναδείτε την κυρία Ρουγγέρη για να σας συστήσει όλους τους συντελεστές, να σας ευχαριστήσει, να σας αποχαιρετήσει και να ζητήσει τη βοήθειά σας για την καινούρια της παράσταση. Θα σας καλέσει να ψηφίσετε ανάμεσα σε 3 υπέροχες ιστορίες για τις οποίες δε θα σας πω! Αυτό το κομμάτι το αφήνω για έκπληξη. Απλά να ξέρετε ότι πέρσυ ήμασταν σε αυτούς που ψήφισαν την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Αν δεν έχετε κανονίσει κάτι για το Σαββατοκύριακο, αξίζει να πάτε την Κυριακή το πρωί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και να δείτε με τα παιδιά σας μία ποιοτική παράσταση. Εμείς το καταευχαριστηθήκαμε. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

ΥΓ: Αν δεν έχετε στολίσει, στολίστε το Σάββατο και την Κυριακή πηγαίντε θέατρο. Αν πάλι το κρύο σκηνικό του καιρού σας κάνει να θέλετε να μείνετε σπίτι, τότε φτιάξτε με τα παιδιά σας εύκολες χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το διαδυκτιακό τόπο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και να δείτε το πλήρες πρόγραμμα.

 

 

Χριστουγεννιάτικες Χειροτεχνίες

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ιδανικό για χειροτεχνίες, αφού ήταν βροχερό και κρύο. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιλογές για περιπάτους και εξορμήσεις είναι περιορισμένες: ή σε κάποιο φιλικό σπίτι, ή σε κάποιο Mall (μπα…), ή σε κάποιο μουσείο-έκθεση ή σπίτι μας. Επιλέξαμε το τελευταίο και καταπιαστήκαμε με δημιουργικά πράγματα. Αρχίσαμε να κατεβάζουμε ιδέες, είδαμε τί υλικά είχαμε στη διάθεσή μας και αρχίσαμε τις χειροτεχνίες. Φτιάξαμε καδράκια και χιονισμένα κηροπήγια. Πόλυ εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία και για τα δύο!

 

Χειροτεχνίες και υλικά:

ΠερισσότεραΧριστουγεννιάτικες Χειροτεχνίες

Νέος Μαθητής Και Διάβασμα

πηγή: IvoryMix

Πέρσυ το Σεπτέμβρη είχα αγωνία και άγχος για την πρώτη δημοτικού… Το πρώτο μου πρωτάκι θα έκανε το μεγάλο βήμα για το μεγάλο σχολείο! Γράμματα, αριθμοί, διάβασμα, πρόσθεση, αφαίρεση τόσα νέα πράγματα θα έμπαιναν στο μυαλουδάκι του. Είναι γεγονός ότι αν δεν ζήσεις κάποια πράγματα δεν μπορείς να έχεις άποψη. Κάπως έτσι ένιωθα και εγώ ένα χρόνο πριν.

Δεν μπορούσα να φανταστώ, ούτε να υπολογίσω πώς θα ήταν η ώρα του διαβάσματος, αν ο μαθητής μας θα άντεχε την πίεση, πόσο εύκολα θα αφομοίωνε αυτά που θα μάθαινε… και τόσα ακόμα. Επίσης, είναι λογικό οι πρωτάρες μανούλες, δηλαδή αυτές που τα παιδάκια τους πάνε πρώτη φορά σχολείο να θέλουν τη γνώμη της δασκάλας για πολλά ζητήματα, ακόμα και στο πώς πρέπει να διαβάζει το πρωτάκι τους. Ε, σε αυτήν την κατηγορία ήμουν και εγώ πέρσυ… Προσπαθούσα και ήθελα να τα κάνω όλα καλά… Άκουγα το δάσκαλο προσεκτικά στις συναντήσεις  και κρατούσα σημειώσεις. Αυτό που με «έκαιγε» ήταν ο τρόπος μελέτης γιατί πιστεύω ότι αν αρχίσεις σωστά έχεις περισσότερες πιθανότητες η μαθητική σου ζωή να κυλήσει ομαλά.

Για όλους αυτούς τους λόγους ήθελα να γίνουν όλα σωστά από την αρχή. Ο δάσκαλός μας μας παρότρυνε και μας συμβούλευε ότι τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν μόνα τους. Η μόνη βοήθεια που θέλαν από εμάς στην Πρώτη δημοτικού ήταν να τους διαβάζουμε την εκφώνηση της άσκησης. Ωραίο δεν ακούγεται; Το παιδί μας στο δωμάτιο του, καθισμένο στο καινούριο του γραφείο και να διαβάζει. Μπορώ να το προχωρήσω και άλλο: ήρεμο να γράφει ολοστρόγγυλα γράμματα, όλα πάνω στις γραμμές του τετραδίου και να φαίνεται ξεκάθαρα πιο γράμμα είναι το κεφαλαίο και πιο το μικρό. Με τον άβακα μπροστά του να μετράει δεκάδες και μονάδες… Με τα πολύχρωμα ξυλαράκια αρίθμησης να το βοηθούν να υπολογίσει πόσο κάνει 5+3… Ε, να μην ξεχάσω και την αντιγραφή! Αχ, αυτή η αντιγραφη! Πόσο χρόνο μπορεί άραγε ένα πρωτάκι να χρειάζεται για να αντιγράψει 5 γραμμές; Να απαντήσω ιδανικά ή πραγματικά; Δεν κρατιέμαι αλλό, θα είμαι ειλικρινής: το δικό μου το πρωτάκι έχει κάνει και 1 ώρα (!) για να αντιγράψει 5 σειρές κειμένου… Αξέχαστες στιγμές της πρώτης δημοτικού!

Στην προσπάθεια μου να κάνω αυτό που πρέπει έκανα ένα μεγάλο λάθος. Ο τρόπος διαβάσματος που πρότεινε ο δάσκαλος ήταν πολύ καλός, αλλά όχι για το δικό μου το παιδί. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν ο εκνευρισμός, τα νεύρα και οι άσχημες στιγμές. Ο Πάνος δεν ήταν από τα παιδιά που μπορούσαν να διαβάσουν μόνα. Και έγω επέμενα να το κάνει! Πάει η σωστή αρχή που σας προείπα…

ΠερισσότεραΝέος Μαθητής Και Διάβασμα

Το Καλύτερο Καρότσι Για Το Μωρό Σου!

Photo by Tommaso Pecchioli on Unsplash

Όπως σας έχω ξαναπεί σε παλιότερο post , το τελευταίο διάστημα είμαι περιτριγυρισμένη από κοιλίτσες. Φίλες μου αλλά και αρκετές γνωστές μου περιμένουν να (ξανά)γίνουν μανούλες! Οι σηζητήσεις περί εγκυμοσύνης και μωρών όπως καταλαβαίνετε είναι πολλές!

Πριν λίγες μέρες είχα μια κουβέντα με τη μαμά μιας γνωστής που έγινε μανούλα για 2η φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια (!) σχετικά με τα καρότσια. Είχα τη μικρή μου στο καρότσι της και με ρωτούσε πόσο και από που το είχα πάρει, γιατί ήθελε να κάνει στην εγγονούλα της (15 ημερών) δώρο το καρότσι. Τότε αναρωτήθηκα, ποιο θα ήταν το κατάλληλο καρότσι για τη Μαρία και την κορούλα της;

Ο πιο κοντινός μου άνθρωπος που περιμένει μωρό είναι η ξεδέλφη μου, με την οποία όμως δεν έχουμε αναλύσει ιδιαίτερα το θέμα «καρότσι» γιατί το έχει έτοιμο! Θα πάρει το δικό μου! Αλλά πραγματικά τώρα, όταν μια μαμά θέλει να αγοράσει το ιδανικό καρότσι για εκείνη και το μωρό της τί πρέπει να σκεφτεί; Εγώ πάντως όταν αγόρασα το καρότσι για το μωρό μου δεν το πολυανέλυσα…. Ίσως αν το έκανα να είχα κάνει άλλη επιλογή… Τώρα, εκ των υστέρων, είμαι έτοιμη να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα που θεωρώ ότι πρέπει να σκεφτεί κανείς για να αγοράσει το ιδανικό καρότσι!

ΠερισσότεραΤο Καλύτερο Καρότσι Για Το Μωρό Σου!

Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Για Παιδιά

HappyShinnyLife

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά και όχι μόνο θα πρόσθετα στο σημερινό τίτλο του post! Και ο λόγος είναι ο εξής: όταν έχεις μικρά παιδιά συνήθως δραστηριοποιούνται μαζί με τους γονείς… Εγώ λοιπόν μελέτησα και συγκέντρωσα όλα αυτά τα ωραία που συμβαίνουν στη Αθήνα όλο τον Ιούνιο, αφορούν στα παιδιά μας (διαφόρων ηλικιών) και είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!! Θα μπω κατευθείαν στο θέμα:

10 Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Για Παιδιά:

 1. Θέτρο Φοίνικα, Περιστέρι: Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη αρχίσει από τις 16 Μαϊου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει δρώμενα για παιδιά από 3 ετών! Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.
 2. Παιδιά, πάμε πλατεία, Δήμος Ηλιούπολης: πλούσιο πρόγραμμα (δείτε περισσότερα εδώ) έξω στις πλατείες και τα πάρκα.
 3. 27ο Φεστιβαλ Μαθητικής Δημιουργίας στο Κηποθέατρο της Νίκαιας. Πατήστε εδώ για να δείτο όλο το πρόγραμμα.
 4. Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Μουσέιο Κυκλαδιτικλης Τέχνης. Δες το Ειδώλιο Αλλιώς είναι ο τίτλος της έκθεσης και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 3 Ιουνίου. Μάλλον πρέπει να βιαστούμε! Πάρτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 5. Ζήσε τον Κήπο και τα Πάρκα Αλλιώς: ο Εθνικός Κήπος, το Άλσος Παγκρατίου, το Άλσος Προμπονά και το Πάρκο Ελευθερίας φοράνε τα καλά τους και μας πειμένουν! Το αναλυτικό πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ.
 6. 2ο Παιδικό Street Festival: Το Σάββατο 2/6 έξω από το σταθμό του Θησείου αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα! Μάθε και άλλα εδώ.
 7. Όρνιθες, ο Καραγκιόζης στη Χώρα των Πουλιών. Παράσταση στο ΚΠΙΣΝ 17 – 20 Ιουνίου. Δείτε τους συντελεστές και το πρόγραμμα των παραστάσεων σε αυτό το link.
 8. Ρομποτική στο ΚΠΙΣΝ. Στις 17 & στις 20 Ιουνίου το απόγευμα το μάθημα αρχίζει για μικρούς και μεγάλους! Λεπτομέρειες εδώ!
 9. Μαγειρεύοντας Παιχνίδια, ΚΠΙΣΝ. Διατροφή και παιχνίδι γίνονται ένα στις 20 Ιουνίου 18:00 – 20:00.
 10. Νότες και Λέξεις στη Μουσική Βιβλιοθήκη. Στις 21 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής με μία εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους. Αν θέλετε να πάτε ρίξτε πρώτα μια ματιά εδώ.

Οι παραπάνω καλοκαιρινές δραστηριότητες όπως καταλάβατε θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο, που θεωρώ τον καλύτερο μήνα για τέτοιες εξορμήσεις, μιας και οι μεγάλες ζέστες είναι ακόμα μακρύα (βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις…).  Γνωρίζω, βέβαια πολύ καλά ότι το βασικότερο θέμα για τους γονείς που δουλεύουν (ή και όχι) όταν τελειώνουν τα σχολεία είναι τί θα κάνουν τα παιδιά τα πρωινά…. Μεγάλος πονοκέφαλος ακόμα και για μένα που μένω στο σπίτι! Μέχρι πέρσυ ο Πάνος πήγαινε Αγγλικά… Ναι καλά ακούσατε! Δημιουργική απασχόληση με μία νότα από Αγγλία! Φέτος τα γούστα και οι ανάγκες μας έχουν αλλάξει και θέλουμε κάτι πιο δραστήριο και δυναμικό. Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να ανοίξουν οι εγγραφές του summer camp του Δήμου μας για να γραφτούμε! Συνήθως κάθε Δήμος διοργανώνει τέτοιες δράσεις για τα παιδιά από τις 8:00 και μέχρι τις 16:00! Ρίξτε μία ματιά στη σελίδα του Δήμου σας και είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε ωραίες προτάσεις δωρεάν ή σε ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ καλές τιμές! Το καλό με τις καλικαιρινές δραστηριότητες του Δήμου είναι ότι το παιδί σας θα είναι με τους φίλους του και για αυτό θα περάσει αξέχαστα! Βέβαια δε θα σας αφήσω έτσι… Το infokids.gr έχει συγκεντρώσει καταπληκτικές ιδέες για τις καλοκαιρινές δραστηριότητες των παιδιών μας! Οπότε αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα είμαι σίγουρη ότι στο τέλος της εβδομάδας το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει!

Μία ευχή έχω για εσάς: με το καλό να τελειώσουν τα σχολεία! ΓΙΟΥΠΙ!!!!!

Συμβουλές Για Τη Μέλλουσα Μαμά

Η μέρα της μητέρας είναι μία ανάσα μακριά! Κάποιες από εμάς τη γνωρίζουν πολύ καλά αυτήν τη μέρα. Κάποιες άλλες θα τη γιορτάσουν για πρώτη φορά με το μωρό τους αγκαλιά ή χαϊδεύοντας την κοιλίτσα τους και περιμένοντας το θησαυρό τους. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ, ΜΑΝΟΥΛΕΣ! Μην ξεχνάτε όμως, ότι μία μαμά γιορτάζει κάθε μέρα! Τα παιδιά μας έχουν τον τρόπο!

Αυτήν την περίοδο είμαι περιτρυγιρισμένη από… κοιλίτσες. Δικά μου αγαπημένα πρόσωπα περιμένουνν το 1ο, το 2ο αλλά και το 3ο τους παιδί! (Να πω ότι δε ζηλέυω? Ψέματα θα ‘ναι!) Οι συζητήσεις, ιδιαίτερα με τις για πρώτη φορά μέλλουσες μανούλες, είναι πολλές και πολύωρες! Ερωτήσεις, ανησυχίες, όνειρα και σχέδια είναι στην αντζέντα.

Photo by Giulio Palumbo Schiavone on Unsplash

Κάπως έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα αυτού του άρθρου. Λίγο η επικείμενη γιορτή της μητέρας, λίγο οι δικές μου φίλες με έκαναν να σκεφτώ ότι οι λίστες που κυκλοφορούν στα ειδικά καταστήματα και στο διαδύκτιο δεν επικεντρώνονται στις μανούλες. Ξέρετε, τη μανούλα που έχει μόλις φέρει στον κόσμο το μωρό της και έχει τόσα πολλά να μάθει, αλλά έχει και ανάγκη να αισθανθεί όμορφα και ήρεμα. Για αυτό το λόγο σκέφτηκα να φτιάξω τη δικιά μου λίστα μαιευτηρίου και να την μετονομάσω σε συμβουλές για τη μέλουσα μαμά. Ε, μετά  από 2 γέννες και αρκετές μέρες παραμονής στο μαιευτήριο, νομίζω ότι ήρθε η ώρα…

Συμβουλές για τη μέλλουσα μαμά :

 1. Κοκαλάκια-λαστιχάκια για τα μαλλιά. Είναι πολύ σημαντικά! Πρέπει να είστε σίγουρες ότι τα μαλιά σας δε θα σας εμποδίζουν ούτε στον τοκετό αλλά ούτε και στο θηλασμό ή στις αγκαλιές με το μωρό σας.
 2. Ωτασπίδες. Μην σας ακουστεί τρελό! Αν είστε  με άλλες μανούλες και μωράκια στο δωμάτιο, ίσως  να σας είναι δύσκολο να ηρεμήσετε κάποιες φορές… Μην ντρέπεστε να φορέσε τις ωτασπίδες σας! Δε φαντάζεστε πόσο καλό θα κάνουν σε εσάς και το μωρό σας 30 λεπτά χαλάρωσης και ησυχίας!
 3. Θηλές σιλικόνης. Πάρτε καλού κακού ένα ζευγάρι μαζί σας. Ο θηλασμός είναι υπέροχος αλλά μπορεί να σας φανεί λίγο επίπονος στην αρχή. Εμένα με βοήθησαν πολύ! Στο πρώτο μου παιδί δεν τις είχα μαζί μου από την αρχή, αλλά όταν γέννησα το δεύτερό μου ήμουν προετοιμασμένη και όλα πήγαν καλύτερα! Αν σας βολέψει η θηλή, τότε ζητήστε από τους δικούς σας να σας φέρουν άλλο ένα ζευγάρι. Όσο για την αποστείρωσή τους, ζητήστε από τις μαίες να την αναλάβουν.
 4. Κρέμα λανολίνης. Είναι απαραίτητη για να ανακουφίσετε τις θηλές σας κατά το θηλασμό.
 5. Τεχνολογία. Να έχετε μαζί σας το κινητό σας ή το tablet σας και ακουστικά, ώστε να μπορείτε να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική ή να σερφάρετε χωρίς να ενοχλείτε. Αν είστε τέτοιος τύπος καλό είναι να έχετε μαζί σας τις έξυπνες συσκευές σας γιατί θα σας χρειαστούν για να περνάει η ώρα σας αλλά και να επικοινωνείτε με τον έξω κόσμο. Και βέβαια μην ξεχάσω και τις φωτογραφίες!
 6. Περιοδικά και βιβλία. Πάρτε μαζί σας το βιβλιαρακι σας μπορεί να το χρειαστείτε! Επίσης τα περιοδικά θα σας βοηθήσουν να ξεχαστείτε! Αν είστε τύπος που διαβάζετε πάρτε προμήθειες. Θα σας φανούν χρήσιμες τις ώρες αυπνίας!
 7. Σημειωματάριο & στιλό. Για να σημειώνετε όλα αυτά τις χρήσιμες συμβουλές, τις απορίες σας και όλα αυτά που πιθανόν θα θελήσετε να σας φέρουν οι δικοί σας άνθρωποι.
 8. Άνετα ρούχα. Αν δεν αισθάνεστε άνετα να κυκλοφορείτε στους διαδρόμους κατά τις ώρες του επισκεπτηρίου με τις πιτζάμες σας, τότε πάρτε και ένα ζευγάρι άνετες φόρμες μαζί σας. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε πολύ καλύτερα!
 9. Προσωπική περιποίηση. Το να έχετε την πούδρα και το ρουζάκι σας μαζί δεν είναι κακό! Αν νιώσετε την ανάγκη να περιποιηθείτε τον εαυτό σας κάντε το! Επίσης προτείνω να έχετε μαζί σας κάποιο lip balm καθώς και μια ενυδατική σώματος χωρίς άρωμα. Τώρα αν το άρωμά σας σας κάνει να νιώθετε όμορφα μη φοβηθείτε να βάλετε ένα φστ! Επίσης να ενυδατώνετε και το προσωπό σας με την αγαπημένη σας κρέμα. Όταν γέννησα την κόρη μου, μία φίλη μου έφερε στο μαιευτήριο ένα σετ με κρέμα σώματος και κολώνια με άρωμα πεόνιας. Ήταν πολύ απαλό το άρωμα και για αυτό το χρησιμοποιούσα κάθε μέρα! Με έκανε να αισθάνομαι πολύ όμορφα… Σε γενικές γραμμές βάλτε στο νεσεσέρ σας όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά.
 10.  Κάλτσες. Είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι θα σας χρειαστούν. Πάρτε ένα ζευγάρι καλού κακού!
 11. Ελαφρυά ρούχα και ρόμπα. Συνήθως το χειμώνα στα μαιευτήρια κάνει πολύ ζέστη και το καλοκαίρι λίγο δροσιά. Σας το λέω εκ πείρας μιας και γέννησα τον γιο μου καλοκαίρι και την κόρη μου χειμώνα. Και στις δύο περιπτώσεις  φροντίστε το νυχτικό ή οι πιτζάμες σας να είναι λεπτές και με μία ρόμπα ρυθμίστε τη θερμοκρασία. Εγώ και στις 2 γέννες μου είχα καλοκαιρινά νυχτικάκια και το χειμώνα είχα κάποια άνετα κολανάκια επιπλέον με τη ρόμπα μου.
 12. Αφήστε τις μαίες να φριντίσουν το μωρό σας. Τώρα σε όλα τα μαιευτήρια τα μωρά μένουν με τη μανούλα στο ίδιο δωμάτιο. Επειδή όμως ο τοκετός, φυσιολογικός ή με καισαρική τομή, έχει την ταλαιπωρία του, δεν είναι κακό, ειδικά το πρώτο βράδυ, να ζητήσετε από τις μαίες να κρατήσουν το μωρό και να σας το φέρνουν όταν είναι η ώρα του φαγητού. Μπορεί ένα νεογέννητο να κοιμάται πολύ, αλλά η παρουσία του δίπλα σας μπορεί να σας αγχώνει και να μην σας αφήσει να ηρεμήσετε. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Κανείς δε θα σας το αρνηθεί και κανείς δε θα σας κρίνει. Στη δικιά μου την περίπτωση που γέννησα και τα δύο μου παιδιά με καισαρική, το πρώτο βράδυ η κόρη μου πηγαινοέρχοταν και ο γιος μου παρέμεινε μακρυά μου γιατί ήμουν πολύ ταλαιπωρημένη… Σε γενικές γραμμές ζητήστε βοήθεια από τις μαίες. Είναι εκεί για να σας βοηθήσουν να μάθετε τα πρώτα βήματα της νέας σας ζωής!
 13. Ποτέ μα ποτέ μη συγκρίνεται τον εαυτό σας με τις άλλες μανούλες που θα συναντήσετε στο μαιευτήριο και στη ζωή σας γενικά. Να θυμάστε ότι η κάθεμία είναι τόσο ξεχωριστή όσο εσείς. Τόσο διαφορετική όσο εσείς και με ανάγκες ποικίλες. Ποτέ μα ποτέ μην προσπαθείσετε να υπερβείτε τον εαυτό σας σε αυτή τη φάση… Μόλις γίνατε μαμά, απόλαυστε το! Το πιο μαγικό ταξίδι της ζωής σας μόλις ξεκίνησε!

Αυτές είναι οι δικές μου ταπεινές συμβουλές για τη μέλλουσα μαμά. Σας τις δίνω με πολύ πολύ αγάπη! Με το καλό να έρθουν τα μωράκια σας! Αλήθεια, μήπως κάποια από εσάς έχει να προσθέσει κάτι στις συμβουλές για τη μέλλουσα μαμά ; Θα χαρώ πολύ να μάθω! Που ξέρετε, ίσως κάνω και τρίτο!

Καλό Σαββατοκύριακο! Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!

ΥΣ: Αν θέλτε επιπλέον συμβουλές για τη μέλουσα μαμά διαβάστε το άρθρο Νέα Μανούλα, Καλωσήρθες! Αυτά Είναι Τα Δικά Μου Απαραίτητα Για Το Μωρό Που Έρχεται (ή μόλις ήρθε!)