Έχεις Μήλα; Φτιάξε Μηλόπιτα!

Τα μήλα από εδω και στο εξής θα παίξουν… πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας! Φρούτα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα, τα μήλα θα γεμίσουν τις τσάντες του σούπερ μάρκετ, τις σχολικές, αλλά και τα lunch boxes που κουβαλάμε στο γραφείο και γενικότερα… Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, λοιπόν να φτιάξουμε μηλόπιτα! Εμένα προσωπικά η πίτα με μήλα, μου αρέσει πολύ! Η συνταγή που θα σας δώσω είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα νοστιμότατο!

Υλικά:

250γρ βούτυρο αγελάδος

5 μήλα (και περισσότερα μη σου πω…) σε φέτες

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1κγ κοφτό κανέλλα

5 αυγά χωρισμένα ασπράδια – κρόκοι

1 φλιτζάνι φαρίνα (αν θέλετε βάζετε και 1κγ μπέικιν)

1 φλιτζάνι ζάχαρη ακόμα

ΠερισσότεραΈχεις Μήλα; Φτιάξε Μηλόπιτα!

Μοσχαράκι Με Κολοκύθα

Το μοσχαράκι ήρθε για να κλείσει το μήνα των συνταγών. Είναι το κρέας που δίνουμε στα παιδιά μας όσο είναι ακόμα μωρά και που σχεδόν όλοι μας το τρώμε. Επίσης, το ότι μπορούμε να το μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους, το μοσχαράκι μας βγάζει πάντα από τη δύσκολη θέση ακόμα και στα καλέσματά μας! Το φαγάκι που σας προτείνω σήμερα εννοείται ότι πρόκειται για ένα καθημερινό και μαμαδίστικο πιάτο, αλλά και που μπορεί άνετα να σταθεί σε οποιαδήποτε περίσταση.

Υλικά:

  • περίπου 1 κιλό μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες. Εγώ προτιμώ ελιά που είναι μαλακό κομμάτι. Ζητήστε από το χασάπη σας αν έχει κρέατα από τη Χερώνεια. Είναι μία περιοχή στη Βοιωτία και όποτε έχω πάρει κρέας από εκεί είνια πάντα νόστιμο.
  • 8 κσ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
  • 3-4 κσ πελτές τομάτας
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή τριμμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • δεντρολίβανο ξερό: εγώ βάζω 1 κουταλάκι και κάτι…
  • 1 κούπα νερό (ίσως χρειαστεί και λίγο ακόμα)

Εκτέλεση:

Αλατοπιπερώνετε το κρέας. Σε μια κατσαρόλα προθέτετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Αφού μαραθεί, το αφαιρείτε και τσιγαρίζετε στην ίδια κατσαρόλα το κρέας. Σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και την τομάτα, αφού την έχετε διαλύσυσει στην κούπα με το νερό. Αλατοπιπερώνετε αναλόγως, ελέγχετε αν χρτειάζεται λίγο νερό ακόμα και αφήνετε το κρέας να μαγειρευτεί ώσπου να μαλακώσει. Αυτό ίσως πάρει και παραπάνω από 1 ώρα. Να θυμάστε ότι είναι καλύτερα να σιγοβράζετε το φαγητό σας, ώστε να μπορείτε να το ελέγχετε καλύτερα.

Μόλις ετοιμαστεί το κρέας προσθέτετε την κολοκύθα  και μαγειρεύετε για 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει το λαχανικό σας. Το φαγητό αυτό μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι ή πατάτες. Εμείς το τρώμε σκέτο γιατί είναι σαν λαδερό με κρέας.

Και επειδή καλό είναι να μαθαίνουμε πάντα κάτι νέο: οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το έλαιό τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες ή φυτικά λιπαρά οξέα και η χημική σύνθεσή τους είναι η ίδια όπως η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη στο σώμα και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα (πηγή). Επομένως, καθαρίστε την κολοκύθα σας και αφήστε τους σπόρους για ξεραθούν. Μασουλήστε τους μία βραδιά μπροστά στην τηλεόραση. Ξέρετε, οι σπόροι της είναι ο γνωστός πασατέμπος!

Καλή σας όρεξη! Και να θυμάστε ότι όλα γίνονται πιο νόστιμα όταν έχουμε παρέα!

ΥΓ: Θέλετε και άλλη εύκολη συνταγή για κάθε στιγμή, επίσημη ή καθημερινή; Σας έχω νοστιμότατο Χοιρινό Με Μήλα.

Μακαρόνια Με Ψάρι Και Κολοκύθα

Τα μακαρόνια είναι αγαπημένο φαγητό πολλών παιδιών, αλλά  τί γίνεται με το ψάρι; Εδώ το πράγμα σκουραίνει… Ελάχιστα είναι τα παιδιά που θα φάνε το ψάρι τους χωρίς πολλά παρακάλια. Μέσα σε αυτά είναι και το δικό μου το παιδί, το μεγάλο, γιατί η μικρή ακόμα το τρώει χωρίς παράπονο… Για να δούμε…

Κάπως έτσι σκέφτηκα να συνδυάσω το ψάρι με τα μακαρόνια και να βάλω και γλυκιά κολοκύθα για χρώμα και για έξτρα βιταμίνες! Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Υλικά:

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 500γρ. φιλέτο ψαριού: εμείς προτιμάμε μπακαλιάρο φιλέτο κατεψυγμένο κομμένο σε κομμάτια περίπου 2 εκ. Μπορείτε να βάλετε και λιγότερα αν το μικρό σας είναι δύσκολο… Οι ουσίες του ψαριού θα περάσουν στη σάλτσα.
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • σκόρδο: εγώ βάζω 4 σκελίδες ψιλοκομμένες γιατί αρέσει πολύ και στον μικρό (!)
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κον κασέ
  • 500γρ κολοκύθα σε κύβους. Το καλοκαίρι βάλτε 3 φρέσκα κολοκυθάκια.
  • 1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
  • 1 κουταλάκι βασιλικός ξερός
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με το σοτάρθσμα του κρεμμυδιού στο λάδι. Λίγο πριν ξανθίνει το κρεμμύδι προσθέτουμε το σκόρδο και το καγιέν. Σε αυτό το σημείο είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην μας καεί το σκόρδο γιατί τότε θα πικρίσει και θα μας χαλάσει το φαγητό μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτάκια. Η κολοκύθα μας είναι το επόμενο υλικό που θα πέσει στην κατσαρόλα και θα την αφήσουμε να πάρει μία βράση για 5 λεπτά περίπου. Καλό είναι να τσεκάρουμε πόσο μαλακή είναι πριν βάλουμε το ψάρι: δεν πρέπει να είναι σκληρή, πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμη. Τέλος προσθέτουμε το ψάρι το οποίο θέλει άλλα 5-7 λεπτάκια για να μαγειρευτεί. Ίσως χρειαστεί το φαγητό μας και λίγο νεράκι, για αυτό καλό είναι να έχετε έτοιμο ένα ποτήρι γεμάτο.

Αυτό που πρέπει να έχετε στο τέλος είναι μία σάλτσα πορτοκαλοκόκκινη με το ψάρι να έχει λιώσει και όχι νερουλή. Αν το φαγητό έχει υγρασία, αφήστε το να στίψει.  Να σας ενημερώσω ότι η γεύση του ψαριού θα υπάρχει, αλλά η κολοκύθα (καλό είναι να μην ενημερώσετε το μικρό σας για την ύπαρξή της… 😉 ) θα δώσει μία γλύκα και θα δέσει όμορφα τη σάλτσα. Αν θέλετε να πάτε το φαγητό σας λίγο πιο ψηλά, βράστε κοχυλάκια και όχι απλά, αλλά χρωματιστά! Τί να κάνουμε, κάποια παιδιά μπορεί να μην πιστούν εύκολα…

Καλή σας όρεξη! Και να θυμάστε ότι τα πάντα νοστιμίζουν όταν έχουμε καλή παρέα!

ΥΓ: Αν θέλετε να δείτε και πώς αλλιώς τρώμε εμείς το ψάρι δείτε εδώ.

 

 

Πάβλοβα Εύκολή, Εντυπωσιακή Και Νόστιμη!

Η δική μου σπιτική Πάβλοβα!

Η Πάβλοβα που σας προτείνω είναι το ιδανικό γλυκό για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που είναι προ των πυλών! Αυτό βέβαια ισχύει μόνο αν δεν είστε λάτρεις της ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ( δες εδώ συνταγή για λαχταριστή σοκολατόπιτα χωρίς μίξερ )Εγώ που είμαι από τους καλούς τους μύλους που όλα τα αλέθει δεν έχω τέτοιο πρόβλημα… Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη συνταγή για Πάβλοβα είναι και για αρχάριους με τη ζαχαροπλαστική. Το γλυκάκι αυτό στην αρχική του μορφή αποτελείται από μαρέγκες, κρέμα πατισερί, σαντιγή και φρέσκα φρούτα στην κορυφή. Ενημερωτικά να σας πω ότι η μαρέγκα για να ετοιμαστεί θέλει καλό χτύπημα τα ασπράδια και 2 ώρες ψύσιμο στο φούρνο σε χαμήλη θερμοκρασία. Μην πανικοβάλεστε, η δικιά μου εκδοχή είναι για όλους εμάς τους πολυάσχολους αλλά λάτρεις του νόστιμού και του φίνου: εργαζόμενες μαμάδες, ή απλά μαμάδες, μπαμπάδες, εργαζόμενες νοικοκυρές, ή απλά νοικοκυρές, καριερίστες, αλλά πάνω από όλα ερωτευμένους…

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Υλικά:

  • έτοιμη μαρέγκα (φανταστείτε ότι είναι σαν βάση για τούρτα): ναι, καλά ακούσατε! Εγώ τις μαρέγκες τις προμηθεύομαι από το Βάρσο στην Κηφισιά, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχουν και άλλα ζαχαροπλαστεία ή εργαστήρια όπου μπορείτε να βρείτε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής.

  • 500γρ κρέμα γάλακτος
  • 100γρ ζάχαρη άχνη
  • 250γρ τυρί κρέμα
  • 500γρ φράουλες κατεψυγμένες (στα σούπερ μάρκετ αυτή την εποχή θα βρείτε και φρέσκιες!)
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλική
  • 1 κοφτή κουταλιά corn flour

Εκτέλεση:

Πασπαλίζουμε τις φράουλες με το corn flour και τις βάζουμε μαζί με την κρυσταλική ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Τις ζεστένουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και τις αφήνουμε λίγο ακόμα στη φωτιά για να πήξει το ζουμάκι. Θέλουμε δηλαδή να φτιάξουμε μία μαρμέλάδα. Ο λόγος που βάζουμε το corn flour είναι για να πήξει η μαρμελάδα μας γρήγορα. Αφήνουμε τη μυρωδάτη μας σως στην άκρη για να κρυώσει. Θα σας πρότεινα να αλλάξετε και σκεύος.

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσοχή πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι παγωμένη, δηλαδή τη βγάζουμε από το ψυγείο και τη βάζουμε αμέσως στο μίξερ για χτύπημα. Όταν αρχίζει η κρέμα μας να κάνει γραμμές, δηλαδή αρχίζει και πήζει, τότε βάζουμε και το τυρί και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία ανάλαφρη κρέμα σα σαντιγή.

Απλώνουμε την κρέμα μας πάνω στην μαρέγκα και την περιχύνουμε με τη φραουλένια μας σως. Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μέρα που ‘ναι απολάυστε την Πάβλοβα που μόλις φτιάξατε με σαμπάνια!

Να έχετε υπόψη σας ότι η Πάβλοβα είναι ένα γλυκό που τρώγεται φρέσκο και συναρμολογείται λίγο πριν φαγωθεί. Με άλλα λόγια μπορείτε να ετοιμάσετε την κρέμα σας, να τη βάλετε στο ψυγείο (δε θα πάθει τίποτα, μην ανησυχείτε), τη σως και λίγο πριν την ώρα του γλυκού να τη στήσετε!

Τώρα αν είστε λάτρεις της Πάβλοβα, όπως εγώ, και θέλετε να τη φάτε όπως πρέπει τότε σας προτείνω Πάβλοβα από τα ζαχαροπλατεία Τζανετή.

Η Πάβλοβα του Τζανετή… πηγή

Απλά να έχετε υπόψη σας ότι επειδή το γλυκό τρώγεται φρέσκο, δεν υπάρχει κάθε μέρα στο ζαχαροπλαστείο. Μπορείτε όμως με ένα τηλέφωνο να παραγγείλετε το γλυκάκι σας.

Να θυμάστε ότι όλα γίνονται πιο νόστιμα όταν τα απολαμβάνουμε με καλή παρέα!

Καλή απόλαυση!

Φακές… Αλλιώς!

Οι φακές είναι από τα όσπρια που μπαίνουν πολύ συχνά στα σπίτια μας, σωστά; Εμείς στο δικό μας σπίτι τρώμα τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα γενικά όσπρια. Αλλά επειδή πάντα είναι καλό οι κλασικές συνταγές να “πειράζονται”, έτσι και εγώ είπα να δοκιμάσω το αγαπημένο αυτό όσπριο κάπως αλλιώς.

Για τις φακές αλλιώς θα χρειαστούμε:

  • 1 πακέτο φακές: 500γρ.
  • ελαιόλαδο: 6 – 8 κουταλιές της σούπας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο: γενικά μη το λυπηθείτε…
  • σκόρδο τριμμένο ή ψιλοκομμένο κατά βούληση και γούστου
  • 250γρ μανιτάρια της αρεσκείας σας
  • λίγο μαϊντανό
  • 3 – 5 κούπες νερό
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 πατάτες σε κύβους
  • 400γρ. τομάτα κον κασέ

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να πάρουν μία βράση. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι, λίγο πιο μετά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Προσέχουμε να μην μαυρίσει το σκόρδο γιατί θα δώσει στο φαγητό μας μία πικρή γεύση. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και περιμένουμε μέχρι να μαραθούν. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τις φακές, τις πατάτες, το μαϊντανό, την τομάτα, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Μην ξεχάσετε το νερό! Βράζετε το φαγητό σας μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και οι πατάτες και έχει δέσει η σάλτσα.

Η συνταγή είναι απλή, αλλά πολύ γευστική. Να σας ενημερώσω κιόλας ότι το φαγάκι αυτό έχει μηδέν χοληστερόλη και ελάχιστο λίπος. Θα έλεγα ότι το λίπος είναι το καλό λίπος του ελαιόλαδου. Τα μανιτάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνης, εφάμιλλης της ζωικής, φυτικών ινών και οι θερμίδες που έχουν είναι ελάχιστες.

Το ότι οι φακές έχουν σίδηρο το ξέρουμε όλοι πολύ καλά, σωστά; Πρέπει όμως να μάθετε και ότι το θυμάρι αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου.

Αυτό που έχω να πω για το κρεμμυδάκι μας είναι ότι έχει βιταμίνη C, απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Το σκορδάκι από την άλλη είναι μία πανάρχαια υπερτροφή που η καθημερινή του κατανάλωση συμβάλει στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Δες περισσότερα για το σκόρδο σε αυτό το άρθρο.

Μάθε περισσότερα για τις τροφές του Χειμώνα και για άλλες υπερτροφές που βρίσκουμε στην Ελλάδα μας.

Καλή σας όρεξη! Και να θυμάστε ότι το φαγητό πάντα γίνεται πιο νόστιμο όταν το τρώμε με παρέα!

 

 

Χοιρινό Με Μήλα

Δεν ξέρω τί τύπος μπορεί να είσαι. Ίσως να έχεις ήδη κανονίσει το εορταστικό μενού, να έχεις προγραμματίσει τα τραπεζώματα και τα καλέσματα, τις επισκέψεις σου και τις εξόδους σου. Από την άλλη μπορεί ακόμα να μην έχεις στολίσει και να είσαι τύπος της τελευταίας στιγμής. Όλοι οι τύποι είναι καλοδεχούμενοι! Εγώ αυτό που θα κάνω σε αυτό το ποστ είναι να δώσω συνταγή για εορταστικό φαγάκι, αλλά και όχι μόνο. Το χοιρινό με μήλα είναι ένα φαγητό που τρώγεται Κυριακή, σε Γιορτές ή και όποτε θες, γιατί είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο. Πάρε χαρτί και μολύβι ή απλά πάτα το print.

Υλικά για 3 μερίδες:

1 ψαρονέφρι κομμένο σε μεριδούλες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 πράσινα μήλα τριμμένα στο τρίφτη στο χοντρό

200ml κρέμα γάλακτος

αλάτι, πιπέρι

κάρυ

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

1 φύλλο δάφνη

νερό

ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσέχουμε να μην μαυρίσει και προσθέτουμε το χοιρινό μας να τσιγαριστεί και αυτό. Μόλις πάρει χρώμα βάζουμε τα μήλα, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με κάρυ και βάζουμε το δεντρολίβανο και τη δάφνη. Καλύπτουμε με νεράκι και αφήνουμε να βράσει. Μόλις το κρέας είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε, ξαναβάζουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά το πολύ και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι που είναι αρωματικό και έχει ιδιαίτερη γεύση. Βράστε σε αρκετό νερό 2 φλυτζάνια ρύζι και μην περιμένετε να “πιει” το νερό. Μόλις βράσει το ρύζι, στραγγίστε το νερό και έτσι θα έχετε ρύζι σπυρωτο. Βάλτε του και λίγο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και είναι έτοιμο.

Αν δεν μας αρέσει το κάρυ, μπορούμε να βάλουμε κουρκουμά. Καλό είναι να προτιμήσετε τα πράσινα μήλα γιατί η οξύτητά τους δίνουν μία γλυκόξινη νότα στο φαγητό που ταιριάζει γάντι με το χοιρινό.

Το χοιρινό με μήλα είναι πολύ εύγευστο φαγητό για κάθε περίσταση. Τώρα που οι γιορτές είναι προ των πυλών, μη φοβηθείτε να το προσφέρετε σε κάποιο γιορτινό κάλεσμα.

Καλή απόλαυση! Να θυμάστε ότι το φαγητό είναι νοστιμότερο όταν το απολαμβάνουμε με παρέα!

 

 

Μουστοκούλουρα

Τί και αν έρχονται Χριστούγεννά; Εμείς φτιάχνουμε μουστοκούλουρα! Για την ακρίβεια, η αδελφή μου τα φτιάχνει και εμείς τα τρώμε. Στη χθεσινή δόση βοήθησα και εγώ πλάθοντας και ψήνοντας ένα ταψί στο σπίτι μου. Και εννοείται ότι το ταψί έμεινε σπίτι μου σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες μου, 🙂 . Τα μουστοκούλουρα μου αρέσουν πάρα πολύ. Τα προτιμάω μαλακά γιατί μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια. Πήγαινα στο φούρνο και έπαιρνα μία σακούλα μουστοκούλουρα, μεγάλα και μαλακά, να κολλάνε στα δόντια και στον ουρανίσκο!

Επειδή το αδερφάκι μου τα πετυχαίνει, της ζήτησα να μοιραστεί μαζί σας τη συνταγή των υπέροχων αυτών κουλουριών. Της είπα όποτε έχει χρόνο να μπει στην πλατφόρμα του blog μου και να γράψει τη συνταγή. Αντ΄αυτού, ξύπνησα σήμερα το πρωί και βρήκα στο mail μου το παρακάτω κείμενο:

Αποφάσισα να είμαι πολύ καλή μαζί σου και για αυτό σου στέλνω τη συνταγή για να την κάνεις copy-paste στο blog, ή αν θες να προσθέσεις τα δικά σου, ξέρεις εσύ. Πριν προχωρήσω στη συνταγή θα πρέπει να πω μερικά μυστικά-κόλπα  στους αναγνώστες σου: αν θέλετε σκληρά μουστοκούλουρα προτιμήστε να τα πλάσετε μικρά. Αν πάλι τα θέλετε αφράτα και μαλακά προτιμήστε να τα πλάσετε μεγάλα και να προσέξετε να μην στεγνώσουν στο ψήσιμο.

Και η συνταγή έχει ως εξής:

  • 200γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. μούστος
  • 200γρ. ηλιέλαιο
  • 400γρ. χυμός πορτικάλι
  • 15γρ. σόδα
  • 10-15γρ. αμμωνία (εγώ έβαλα 10γρ.)
  • 1κγ. κανέλλα σκόνη*
  • 1/2κγ. γαρύφαλλο σκόνη*
  • 1-1,2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

*Αν σας αρέσουν τα μυρωδικά μπορείτε να τα “τσιμπήσετε” λίγο παραπάνω. Εγώ αυτό έκανα. Τώρα πόσο έβαλα, θα σας γελάσω… μυρίστε και θα δείτε. Επείδη η ζύμη δεν έχει κάτι που να μην τρώγεται ωμό, δοκιμάστε την και πράξτε ανάλογα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό και το μούστο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ξέρετε να μην τη νιώθουμε στο ανακάτεμα. Ρίχνουμε τη σόδα και την αμμωνία και ανακατεύουμε πάλι καλά μέχρι να διαλυθούν. Ήρθε η ώρα για τα μυρωδικά, ρίξτε τα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να χρειαστεί να αρχίσουμε το ζύμωμα με τα χέρια. Η ζύμη μας πρέπει να είναι λεία, λαδερή και να ξεκολλάει από το μπολ. Αν δείτε ότι της λείπει λαδάκι ή ότι κολλάει στα χέρια σας, απλά προσθέστε λίγο λάδι ή στη ζύμη ή στα χέρια σας.

Αφού τελειώσουμε το ζήμωμα, έρχεται η ώρα να πλάσουμε τα κουλούρια μας. Εγώ υπολογίζω 50γρ. ζύμης για το καθένα. Εδώ να τονίσω ότι η ποσότητα αυτή είναι για τα μεγάλα και αφράτα μουστοκούλουρα. Αν τα θέλετε μίκρα, τότε υπολογίστε λίγοτερη ζύμη για το καθένα. Φτιάξτε “σαλιγκαράκια”, βέλτε τα σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήστε τα στους 180 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά. Να θυμάστε ότι όσο λιγότερο τα ψήσουμε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν.

Αδερφή, τι λες, πώς τα πήγα; Είμαι περίργη να δω τί αλλαγές θα κάνεις πριν το δημοσιεύσεις… Μόνο μην αλλάξεις τη συνταγή!

Και πολύ καλά καταλάβατε ότι δεν άλλαξα τίποτα! Μόνο θέλω να σας πω ότι τα δικά μου μουστοκούλουρα τα έψησα στον αέρα στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και ενώ γίναν μαλακά, μου ψιλοάρπαξαν… Επομένως αν ο φούρνος σας είναι νέας τεχνολογίας (ο δικός μου είναι σχετικά) προτιμήστε τον αέρα και στο 10λεπτό ελέγξε τα κουλούρια σας.

Καλή απόλαυση! Να θυμάστε ότι όλα τα νόστιμα γίνονται νοστιμότερα όταν τα απολαμβάνουμε με ανθρώπους που αγαπάμε!

Καλό Σαββατοκύριακο!

 

Κουλούρια Θεσσαλονίκης Από Τα Χεράκια Σας

Σας το υποσχέθηκα και θα το κάνω! Σας έχω καταπληκτική συνταγή για το αγαπημένο κουλούρι κάθε Έλληνα, αυτό της Θεσσαλονίκης για! Θα μυρίσει το σπίτι σας φρεσκοκαβουρδισμένο σουσάμι και όλοι θα γλείφουν τα δάκτυλά τους!

Υλικά:

150γρ αλεύρι σκληρό

350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1κγ αλάτι

30γρ ζάχαρη

270γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου (Ίσως πάρει λίγο ακόμα κατά το ζύμωμα. Εγώ δεν χρειάστηκε να βάλω παραπάνω.)

2 φακελάκια ξερή μαγιά

4 – 5 φακελάκια σουσάμι (50γρ είναι συνήθως το καθένα)

2κσ. ζάχαρη

500γρ χλιαρό νερό

 

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ) βάζουμε τα 270γρ νερό με τη μαγιά, ανακατεύουμε να διαλυθεί η δεύτερη και αφήνουμε για 10 λεπτά (ίσως και λιγότερο) μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα το καταλάβετε από τις φουσκαλίτσες ή θα δείτε το νερό να φαίνεται πιο πηχτό. Αμέσως βάζετε τα αλεύρια, το αλάτι και τη ζάχαρη λίγο λίγο δουλεύοντας το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου. Αλοίφετε μία λεκανίτσα με ελαιόλαδο και μεταφέρετε τη ζήμη σας. Σκεπάζετε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνετε το ζυμάρι σας να φουσκώσει. Όσο πιο ζεστό το περιβάλλον τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει.

Αμέσως μετά το φούσκωμα χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλάκια και πλάθουμε τα κουλούρια μας. Εγώ χώρισα τη ζύμη σε περίπου 20 μπαλάκια και έφτιαξα μεσαία κουλούρια. Αν θέλετε το κλασικό μέγεθος χωρίστε τη ζύμη σε λιγότερα κομμάτια. Να θυμάστε όμως ότι στο φούρνο θα φουσκώσουν κι άλλο για αυτό φροντίστε να τα πλάσετε λεπτά. Έχετε ήδη διαλύσει τις 2 κσ. ζάχαρη στα 500γρ. νερό και έχετε αδειάσει το σουσάμι σε ένα πιάτο. Βουτάτε τα κουλούρια σας πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι. Τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε στον αέρα στους 200 βαθμούς για 10 – 15 λεπτά.

Μία συμβουλή: επειδή τα κουλούρια Θεσσαλονίκης τρώγωνται φρέσκα, όσα δε φαγωθούν φροντίστε να τα βάλετε, αμέσως αφού κρυώσουν, στην κατάψυξη. Αν θέλετε να πάρετε ένα (ή και περισσότερα, γιατί όχι;) μαζί σας στη δουλειά ή να το βάλετε σαν κολατσιό για το σχολείο, βγάλτε το πριν φύγετε από το σπίτι. Μέχρι να έρθει η ώρα να το φάτε θα έχει ξεπαγώσει και θα είναι φρεσκότατο!

Καλή απόλαυση! Να θυμάστε ότι η παρέα κάνει το φαγητό πιο νόστιμο!

XL Cookies Μαλακά & Σοκολατένια

Είναι Παρασκεύη! Το ΣΚ είναι σχεδόν εδώ και για αυτό το λόγο οφείλουμε να το ευχαριστηθούμε! Εγώ σας προτείνω να μαζέψετε τα παιδάκια σας και να δημιουργήσετε στην κουζίνα σας μία αμαρτία για όλη την οικογένεια! Αν πάλι δεν έχετε παιδάκια τότε φτιάξτε την αμαρτία και απολαύστε την με όποιον θέλετε!

Υλικά:

450γρ κουβερτούρα σε κομματάκια

60γρ βούτυρο γάλακτος

4 αυγά

300γρ ζάχαρη

200γρ κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη

70γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2κγ baking powder

1/2κγ αλάτι

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο τα οποία τα λιώνουμε στο φούρνο μικρικυμμάτων. Προσόχη! Αρχίστε σε χαμηλή θερμοκρασία και για λίγο χρόνο κάθε φορά για να μην καεί το μείγμα! Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμμάτων τα λιώνουμε σε μπεν μαρί. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα μας να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Σε ένα τρίτο μπολ βάζουμε την τεμμαχισμένη σοκολάτα γάλακτος, το αλάτι, το Baking και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια ενώνουμε τα 2 μας μείγματα και ανακατεύουμε με μία κουτάλα ή μαρίζ.

Αφού έχουμε φτιάξει ένα ομοιόμορφο μείγμα παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας και τοποθετούμε, έτσι ακανόνιστο, λίγα λίγα τα cookies μας σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Φροντίστε να τα τοποθετήσετε σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν. Είπαμε ότι φτιάχνουμε XL cookies! Για να υπολογίσετε σας λέω ότι θα χωρέσουν 6-7 cookies στο ταψί το μεγάλο του φούρνου. Η ποσότητα που σας δίνω είναι αρκετή για περίπου 4 ταψιά! Εννοείται ότι μπορείτε να τα κάνετε στο μέγεθος που προτειμάτε! Με το μεγάλο το κουτάλι θα έχετε cookies διαμέτρου περίπου 10εκ!

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (ανάψτε τον όταν αρχίσετε τη διαδικασία παρασκεύης τους) στους 180 βαθμούς αέρα για 10 λεπτά.

Καλή απόλαυση! Να θυμάστε ότι όλα είναι πιο νόστιμα όταν έχουμε παρέα! Φωνάξτε κόσμο να αμαρτήσετε μαζί! Καλό Σαββατοκύριακο!

 

Το Μενού της (κάθε) Παρασκευής

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος σχετικός με το φαγητό είναι όταν το μενού έχει… ΨΑΡΙ! Δεν ξέρω για εσάς, αλλά ο Πάνος έχει τρελλή γκρίνια. Δεν θέλει να τρώει ψάρι και γίνεται χαμός για 2 μπουκιές… Κάποτε έτρωγε λίγο σολωμό, αλλά τώρα δε θέλει να το βλέπει! Αλλά, μη νομίζετε ότι του κάνουμε τη χάρη! Ή μάλλον του κάνουμε και δεν του κάνουμε τη χάρη! Σας μπέρδεψα;

Έχω καθιερώσει κάθε Παρασκεύη να ψήνω οφέλιμο και υγιεινό ψαράκι για όλη την οικογένεια και έχω σαν σκοπό να τρώνε όλοι! Τα ψάρια που ψωνίζω συνήθως είναι (τί άλλο;) τσιπούρες ή λαβράκια. Τα δεύτερα ομολογώ, καθότι και πιο λιπαρά, είναι πιο νόστιμα! Μπάινω στο ψητό: το παν είναι η εμφάνιση και τα συνοδευτικά. Για συνοδευτικό και δέλεαρ για να φαγωθεί λίγο ψάρι τηγανίζουμε πατατούλες! Προτιμάμε την ποικιλία σπούντα. Ψάξε την και θα με θυμηθείτε!

Για το ψάρι: 2 ψάρια, τοματάκια, σκόρδο, κρεμμύδι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Οι ποσότητες είναι σχετικές και κατά βούληση.

Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα στρώνουμε στο ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα σαν βάση για τα ψάρια που θα ψήσουμε. Κόβουμε σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες και βάζουμε 2-3 μέσα στην κοιλιά του ψαριού μαζί με αλατάκι, πιπεράκι και ριγανίτσα. Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και τα τοποθετούμε πάνω στα κρεμμύδια. Γαρνίρουμε με τις λεπτές φέτες σκόρδου και σκεπάζουμε τα ψάρια με τα τοματάκια που έχουμε κόψει στη μέση. Λίγη ρίγανη από πάνω, λίγο λαδάκι, ελάχιστο νεράκι και στο φούρνο για ψήσιμο. Βάλτε στους 180 βαμούς και ψήστε τα για 30 λεπτά περίπου.

Για τα παιδιά υπάρχουν τηγανιτές πατάτες και για τους… μεγάλους πατατοσαλάτα. Εμείς βάζουμε αγγουράκια, σπιτική μαγιονέζα (τη φτιάχνει η μαμά μου!), κρεμμυδάκι και κάπαρη. Το αγγούρι στην πατατοσαλάτα της δίνει δροσιά και μια γεύση που πραγματικά της ταιριάζει απόλυτα! Οι τηγανιτές πατάτες εμφανίζονται στο τραπέζι μόνο αν φαγωθούν 5 μπουκιές ψάρι! Ξέρετε, οι μπουκιές δίνονται με το χέρι για να είναι… σούπερ ντούπερ! 😉

Έρχεται Σαββατοκύριακο! Νομίζω ότι το ψαράκι είναι ότι πρέπει! Εύκολο και γρήγορο, δε νομίζετε?

Καλή σας απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!

ΥΓ: Για καλύτερα αποτελέσματα αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στη… διακόσμηση του ψαριού!